Veranderkracht, Veerkracht, Persoonlijk leiderschap, Gelukkig leiderschap!

De verandering is het enige constante
Het is een open deur, maar niet minder waar op het moment dat ik deze blog schrijf.
En hoe jij omgaat met deze verandering maakt of je succesvol (lees gelukkig)bent in je leven of niet.
Ga je tegen elke verandering in de weerstand en probeer je de realiteit te bevechten met het verleden en het

bekende? Of neem je verandering als de nieuwe realiteit en kun je kijken wat dit jou weer kan bieden?
Vanuit een fixed mindset (bron. Carol Dweck), zul je vooral willen behouden wat je hebt, daar haal je immers je zekerheid, eigenwaarde en vertrouwen uit. Bij een growth mindset ga je vooral kijken hoe je in deze nieuwe omgeving kunt experimenteren en leren. ‘Fouten’maken en ‘falen’ hoort bij dit proces. Je hebt immers niets te verliezen.

Re-actief versus Pro-actief
Afgelopen week had ik een reünie van mijn laatste Rabobank waar ik tot 2009 werkzaam was.
Zo rond het begin van deze eeuw, mede door internet, zag je dat de wereld steeds harder veranderde, maar ook organisaties, banken en dus ook de Rabobankorganisatie en onze lokale bank.
Er is zoveel gebeurd en veranderd, reorganisaties, ontslagen, minder klantfocus, integriteit, en ik zag een aantal oud Rabomedewerkers op social media ineens negatieve uitingen laten over deze organisatie. Hun broodheer voor soms meer dan 35 jaar!
Ik ben het ook niet altijd eens met de veranderingen binnen de organisatie van nu, maar dat heb ik ook met andere zaken in een breder perspectief. Maar wat kun je er mee? Je daar op richten of kijken hoe je je verhoudt tot deze veranderingen en daar jouw rol in pakken.

Waar ligt jouw regie?
Ik heb zelf mijn baan opgezegd in 2009, midden in de crisis, omdat ik iets anders wilde dan wat er toen mogelijk was. Zelfstandig ondernemen en vanuit mijn bedrijf helpen om medewerkers én organisaties te ontwikkelen.
Niet gaan trappen naar de organisatie, maar zelf de regie pakken. Ik kijk nog steeds met trots en blijdschap terug op mijn tijd bij de Rabobank en alle kansen die ik hier gekregen heb, maar voor mij was het toen de tijd om een andere weg in te slaan.

Trots!
Maar wat was ik van de week ook trots op mijn oud-collega’s, die ik sprak tijdens de reünie!
Heel veel hebben hetzelfde pad doorlopen, hebben hun regie gepakt (soms wat meer tijd nodig, zoals ze zelf zeiden), maar wel gedaan!

Ze straalden!! Ze waren uit hun comfortzone en soms ver daar buiten gegaan;  het onderwijs in, artsen adviseur ruim 100 km woon-werkverkeer, eigen ondernemers, vrijwilliger coördinator in de zorg, een eigen muziekstudio, financiële brein binnen een binnenhuisstyling organisatie, en een rol als financial bij een modeketen zijn enkele richtingen waar ze naartoe zijn ontwikkeld.
Dit vraagt moed en het lef om soms weer vanaf scratch te beginnen met je kennis. Een nieuwe omgeving, een nieuw vakgebied en soms (meerjarige)opleidingen volgen, boden hen nieuwe inzichten en bredere perspectieven op zichzelf en de wereld om hen heen.
Ik heb niemand gehoord die zei dat de uitdaging, de onzekerheid, het niet weten,…dit alles het niet waard is geweest.

Ook het merendeel van de ex-collega’s die nog steeds bij de organisatie zijn gebleven hebben hun stappen gezet. Intern of extern bij andere onderdelen van de Rabobankgroep. Maar allen meebewegend met de kansen die deze veranderingen hen bracht.

 Verantwoordelijk voor je eigen geluk!
Zoals ik eerder schreef, is er na de crisis vaak negatief geschreven over de banken en als medewerker durf je bijna niet meer te vertellen dat je in de financiële sector werkzaam bent. Maar wat ben ik trots dat ik onderdeel van deze organisatie ben geweest en op alle bovengenoemde collega’s die binnen of buiten de organisatie op zoek zijn gegaan naar hun geluk!

Ik geloof in een leven lang leren en ontwikkelen!
Wil jij ook op zoek naar wat jou drijft? Wat jouw talenten zijn en hoe je meer richting kunt geven aan jouw (persoonlijk)geluk?

La Fontaine biedt hiervoor diverse (online)trainingen en (loopbaan)coachtrajecten aan. Op individueel niveau en voor organisaties! Gun jij jezelf of je medewerkers meer regie en geluk? Neem een kijkje op de website
www.la-fontaine.net