Waarom groeien er geen vijgen aan een appelboom?

Het geheim ligt besloten in de appelpit. Dit kleine pitje beschikt over alle waardevolle bestanddelen om uit te groeien tot een grote boom, die uiteindelijk appels produceert. Geen vijgen, want daar is het pitje niet voor geprogrammeerd. Het pitje blijft trouw aan zijn talent en zijn kracht en probeert niet iets te zijn of te worden wat hij vanuit zijn basis niet is.
De omstandigheden voor het appelpitje om te groeien en te ontwikkelen vallen niet altijd mee. Niet elke pit valt op vruchtbare grond, niet iedere boom groeit in de beschutting van een boomgaard tussen zijn gelijken. Maar ook uit de pit die in de rotsige grond wortel geschoten heeft, kan een appelboom groeien. Ook de eenzame, zonder beschutting, door de storm scheefgegroeide of door de bliksem getekende boom is en blijft een appelboom. Hij wordt geen notenboom of kersenboom.

Uitwendige krachten kunnen de boom snoeien, vreemde loten op zijn stam enten en een andere richting aan zijn takken willen geven, toch blijft de boom trouw aan het doel van de pit.

Mensen voelen ook in hun kern wat hun unieke programma is. Maar zo duidelijk als de appelpit zijn doel voor ogen heeft, is het niet altijd voor de mens. We groeien allemaal uit tot mensen, maar door invloeden van buitenaf vergeten we soms ons persoonlijke doel. Hoe moeilijk het soms ook is om te weten wat er in onze kern besloten ligt, toch hebben wij iets wat de pit niet kan. Wij kunnen op onderzoek, onszelf ontwikkelen en verder groeien in een richting die past bij onze unieke kern. Wij hebben namelijk een eigen wil. We kunnen beslissen om te schuilen voor de storm en recht te gaan staan in plaats van krom. Of dit altijd een betere beslissing is doet niet ter zake.

Veel mensen zijn zich echter niet bewust van hun eigen wil. Ze laten hun leven onbewust bepalen door hun omgeving. Deze mensen worden wat hun omgeving van hen verwacht en niet datgene wat ze in wezen zouden moeten zijn. La Fontaine brengt je weer in contact met je kern.