Stilstaan om te kunnen groeien
Afgelopen week posten we al een blog met de titel: ‘Eens stilstaan bij je loopbaan’.
Een gratis ontwikkeltraject voor 45+ ers, welke La Fontaine aanbiedt vanuit een subsidie regeling van de overheid.

Deze gesprekken zijn een start om eens stil te staan bij je huidige functie, je kwaliteiten, talenten en wensen. Maar ook het onderzoeken van de (toekomstige)ontwikkelingen in jouw vakgebied,  als ook jouw vitaliteit, inzetbaarheid en arbeidsmarktoriëntatie maken onderdeel uit van deze gesprekken.

Uit de ontwikkeltrajecten komen regelmatig andere ambities en loopbaanwensen naar boven. Wensen en ambities die leiden naar omscholing en/of bijscholingsvraagstukken.

Nieuw loopbaanperspectief
Zo is een oud deelnemer van een traject gestart met een opleiding én een leer/werkplek om zij-instromer te kunnen worden binnen het onderwijs.
Een ander mooi voorbeeld van een carrière-switch op ‘latere’ leeftijd was de keuze van een coachee om als ondernemer te starten. Weer een ander mooi voorbeeld is die van een manager in de financiële dienstverlening die een carrière-move maakte naar de hospitalitybranche.
Deze en vele andere voorbeelden vragen allen om zelfinzicht, moed, regie en eigen verantwoordelijkheid, kortom persoonlijk leiderschap!

Onderzoeken arbeidsmarkt versus kennis en loopbaanwensen
Het is niet persé noodzakelijk om (direct)van functie of baan te veranderen wanneer je jouw loopbaan en loopbaanwensen onder de loep neemt. Maar een reële analyse van je huidige functie en de toekomstbestendigheid van deze functie zou een mooie eerste stap zijn. Hierop kun je beter bepalen of die nieuwe of vernieuwde functie ook bij jou past; Of dit van jou een scholing vraagt op inhoudelijke kennis, of een training op het ontwikkelen van bepaalde competenties en vaardigheden.

Veranderende arbeidsmarkt
Een baan voor het leven bestaat niet meer! Dit geldt voor iedereen die nu de arbeidsmarkt betreedt, maar ook voor de gemiddelde loopbaan van de 45+ die nog een groot deel van hun loopbaan voor zich hebben.

Vooral deze groep heeft extra aandacht nodig. Zij zijn niet met deze wetenschap aan hun carrière begonnen, bij de vorige generatie was het wel gebruikelijk om 1 hooguit 2 werkgevers te hebben je gehele carrière. Daarbij waren de huidige ontwikkelingen nog nauwelijks zichtbaar, laat staan bekend bij deze groep werkenden.

Ontwikkeladviestraject 45+
Speciaal voor deze doelgroep heeft de overheid een subsidie vrijgemaakt onder de naam: Duurzaam Inzetbaarheid 45+. Hier kun je als individu of als leidinggevende gebruik van maken. Voor de laatste groep is er een 3 uur durende training beschikbaar: “Hoe maak je loopbaanontwikkeling bespreekbaar met je medewerkers?”

Wil jij eens stilstaan bij een duurzaam vervolg van jouw loopbaan of dat van jouw medewerkers?
Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier

Podcast BNR nieuwsradio
Deze week besteedde Jurgen Raymann in zijn programma op BNR nieuwsradio ook aandacht aan het thema omscholing. Met topics als: Wat zijn de ervaringen? Welke rol spelen onderwijsorganisaties hier in? Wat is de verantwoordelijkheid van het individu en van de overheid en welke trends zijn hierin zichtbaar.

Wil je hierover mee weten? Onderstaand de gehele podcast van deze uitzending.