De afgelopen dagen, zoals altijd begin mei, staan veel mensen stil bij vrijheid en de invloed hiervan op een ieders leven bij het ontbre­ken van onze vrijheid. Op 4 mei wordt er bewust stilgestaan bij het ontbreken van vrijheid, onderdrukt zijn en bij diegene die voor de vrijheid hun leven hebben gegeven. Hoe gelukkig we ons mogen prijzen, de blijdschap en dankbaarheid van onze vrijheid, is uitgebreid op 5 mei herdacht en gevierd.

Er wordt teruggekeken naar kort of langer geleden, verschillende oorlogen en slachtoffers worden herdacht en tevens kijken we naar het heden. Maar ook de huidige tijd, een tijd met veel onrustige gebieden en oorlogsge­weld, waar bevolkingsgroepen onderdrukt worden en mensen op de vlucht zijn tegen dit geweld speelt vrijheid en vrij zijn een grote rol. De mensen die op de vlucht gaan, moeten moeilijke keuzes maken. Ze moeten het bekende achterlaten en ‘kiezen’ voor een beter bestaan met hopelijk minder gevaar dan waar ze vandaan komen….maar zijn op de vlucht nog zeker niet vrij.

Hoe anders is het voor veel mensen uit mijn generatie en jonger, in een land als Nederland. Die zelf nooit een oorlog of het ontbreken van vrijheid hebben meegemaakt. Persoonlijk kan ik me niet voor­stellen hoe het is om niet te kunnen beslissen, te doen en denken waar ik voor sta.

Toch vind ik deze vrijheid niet vrijblijvend en zit er, wat mij betreft, aan deze vrijheid ook een verantwoordelijk­heid. Achter iedere beslissing zit een consequentie, maar ik voel me wel vrij om keuzes te maken. In mijn werk als coach en trainer ervaar ik regelmatig dat deelnemers en coachees deze vrijheid niet ervaren en/of geen verantwoordelijkheid durven of willen nemen om in vrijheid hun eigen keuzes te maken en daar achter te gaan staan.

De wereld verandert in een snel tempo en het is aan een­ieder om hierin mee te bewegen of niet. Dit begint bij het goed ‘voelen’, hoe verhoud ik me tot deze ontwikkeling(en)? Hoe is dit voor mij? Wat wil ik hierin? En of dit nu gaat om veranderingen in je zakelijke of sociale omgeving of het aanschaffen van een nieuwe gadget. Vrijheid gaat om zelf keuzes te maken, groot én klein.

Regelmatig krijg ik te horen; ‘Ja, jij kunt makkelijk praten maar voor mij is dit anders; Ik ben….of… ik heb….’. Allemaal redenen om geen keuze te (hoeven) maken. Ik vind ook dat het aan een ieder is om bepaalde keuzes wel of niet te maken, daar is ieder­een VRIJ in uiteraard Maar zoek binnen de beperkingen je ruim­tes en weet……geen keuze maken is ook een keuze!

In een vrij land kun je jezelf ook gevangenhouden in patronen, verwachtingen en gewoontes. Wanneer je wel vrij bent, maar niet vrij durft te zijn….wat betekent vrijheid dan voor jou?!

Vragen:

  • Wat betekent vrijheid voor jou?
  • In hoeverre leef jij jouw vrijheid?
  • Welke tips geef jij vaak aan mensen om je heen over vrijheid?
  • Welke van deze tips zou je zelf meer willen ervaren/toepassen?
  • Hoe kun je dat voor jezelf realiseren?

Deze post is een blog die onderdeel uitmaakt van het E-book ‘Iedereen verdient een coach!’

La Fontaine biedt online trainingen aan op het gebied van persoonlijk leiderschap en (werk)geluk. Maak jij de keuze om te ontdekken wie je bent, wat je wilt en hoe je hier invulling aan kunt geven?

5,6 en 7 mei kun je de online training ‘Me, myself and I… aanschaffen voor 175,-
Dit is een korting van € 600,- !!
Laat deze kans niet aan je voorbijgaan en kijk
hier voor meer informatie en direct inschrijven met de kortingscode: vrijheid